Fler hälsotips

I gårdagens inlägg så gav vi tre stycken tips för din goda hälsas skull. De handlade om saker du ska göra för att få en god hälsa, idag så tänkte vi ta upp ett par saker du inte bör göra, eller med måtta.Det handlar förstås om saker du kan göra för att minska risken för att skada din hälsa, saker som inmundigas eller liknande. Vi börjar med ett av dom mest uppenbara: rökning.

Sluta röka

Att rökning är ett av våra allra största folkhälsoproblem är det nog få som inte är medvetna om idag. Vi är alltför smärtsamt medvetna om de risker som rökning medför och hur mycket det skadar lungor och andra organ i kroppen – ändå så är det ungefär 14 % av den svenska befolkningen som på daglig basis röker. Men det är åtminstone så att rökningen stadigt har minskat sedan mitten av 80-talet. Innan man visste tillräckligt om röknings skadeverkningar så var siffrorna dessutom betydligt större, i mitten av 40-talet så rökte i princip hälften av alla svenska män.Att så många har slutat med rökning beror förstås på att människor förstår hur skadligt det är på sikt med rökning. Dessutom så har det genom åren också kommit smarta produkter som hjälpmedel till att sluta röka eller röka mindre. Det som är ordentligt på tapeten just nu är e-cigaretter, ett slags substitut till vanliga cigaretter där du dock fortfarande får i dig nikotinet som också finns i vanliga cigaretter, men fördelen är däremot att du slipper mängder av skadliga ämnen som finns i cigarettrök, då röken i e-cigaretter bara innehåller vattenånga.

Drick måttligt

Det andra tipset är också det en klassisk uppmaning som inte kan sägas för många gånger. Det handlar förstås om alkoholkonsumtion. De allra flesta av oss har inte några problem med att hålla drickandet på en måttlig nivå, men för en del så blir det helt enkelt för mycket. Rent krasst så kan man nog säga att även om du bara dricker alkohol en gång i veckan, men blir kraftigt berusad dessa gånger, ja då är det skadligt för dig och din kropp.Att ta ett glas vin eller en öl någon gång då och då är det inget fel med, och inte heller brukar det vara hela världen om man ibland blir berusad – men hälsosamt är det inte, och vill man exempelvis gå ned i vikt så ska man vara medveten om att alkohol innehåller stora mängder kalorier.