Sömnens viktighet

Vad krävs det för att leva en hälsosam livvstil? Finns det ett recept som får dig att känna dig ung, full av energi, vacker och lycklig? Visst är det receptet unikt för varje person om det nu finns. De flesta forskare och proffs inom området är dock överens om vissa grundläggande faktorer som kännetecknar en hälsosam livsstil. För en gångs skull är företrädare inom den medicinska världen och anhängare av alternativ medicin överens. Faktorer som ger dig känslan av balans i ditt liv är motion, hälsosam mat, låg stressnivå och god sömn. Att sova gott är något som tyvärr ofta förbises. Mot bakgrund av detta kan det var på tiden att fördjupa sig lite i ämnet.

God sömn

Att sova gott hjälper dig känna dig utvilad. När du sover, ger du din kropp den återhämtning den kräver. Se på sömn som på ett behov och inte som på en nödvändighet som man kan skära ner på. Det finns en del råd att ge som hjälper dig sova gott. Vi har valt de allra viktigaste:

  • Köp en bra ergonomisk madrass. Spara inte pengar på den. Köp på avbetalning i värsta fall.
  • Drick vänderot om du har svårt att sova. Örten är helt fantastisk. Förutom att hjälpa dig sova bättre, stärker den ditt nervsystem.
  • Lufta sovrummet i några minuter före sömn. Det räcker med fem minuters luftning oavsett tiden på året. Du märker direkt hur fräscht det känns att lägga dig i sängen.
  • Prova dricka varm mjölk med honung om inget hjälper. Det är en kur från medeltiden som har överlevt flera generationer.
  • Ha sex.  En taktil upplevelse hjälper din kropp att slappna av. Du får även en del positiva kemiska reaktioner i kroppen som ett resultat av ett samlag – ifall du lyckas uppnå en orgasm. Gör du inte det, är ändå chansen att sömna betydligt större än om du inte har försökt. Hormoner som utsöndras vid sex har en positiv verkan på din sömn.