Allt du behöver veta om rotfyllning

En rotfyllning kan kännas som en skrämmande behandling, men det är en relativt vanlig och smärtfri procedur som kan rädda din tand från att behöva dras ut. Här är allt du behöver veta om rotfyllning, från Akademitandvården Motala.

Vad är en rotfyllning?

En rotfyllning är en tandbehandling som utförs när tandens nerv eller pulpa blir inflammerad eller infekterad. Detta kan orsakas av en karies eller en skada på tanden. En rotfyllning innebär att tandläkaren tar bort den inflammerade eller infekterade pulpan och rengör tanden. Sedan fylls tanden med en speciell rotfyllningsmassa och täcks med en permanent fyllning.

När behöver jag en rotfyllning?

Vanliga tecken på att du behöver en rotfyllning är intensiv tandvärk, känslighet vid tuggning och svullnad i tandköttet. Tandläkaren kan också upptäcka behovet av en rotfyllning vid en rutinmässig undersökning. Om du upplever några av dessa symtom eller har andra frågor om rotfyllning, är det viktigt att du bokar tid hos en tandläkare.

Hur går en rotfyllning till?

En rotfyllning består av flera steg. Först bedövar tandläkaren tanden och området runt den för att du inte ska känna någon smärta under behandlingen. Sedan gör tandläkaren ett hål i tanden för att kunna komma åt pulpan. Pulpan avlägsnas och tanden rengörs noggrant. När tanden är ren fyller tandläkaren den med rotfyllningsmassa och täcker den med en permanent fyllning.

Hur lång tid tar en rotfyllning?

Tiden det tar att göra en rotfyllning beror på tandens skick och hur många kanaler som behöver behandlas. En rotfyllning kan ta från en till tre timmar, men ibland krävs flera besök.

Hur kan jag förhindra behovet av en rotfyllning?

För att förhindra behovet av rotfyllning är det viktigt att ha en god tandhygien och regelbundet besöka en tandläkare för undersökning och rengöring. Att borsta tänderna två gånger om dagen, använda tandtråd och undvika sockerrika drycker och mat kan minska risken för tandproblem och förlänga livslängden på dina tänder.

Nu vet du allt du behöver veta om rotfyllning. Kom ihåg att om du har några frågor eller oro kring behandlingen, kan du alltid tala med din tandläkare på Akademitandvården i Motala.