Har du urologiska problem?

Många av oss får ont i urinvägarna eller njurarna någon gång. Det blir svårt att kissa och man kanske måste springa på toaletten ovanligt ofta. Det kan både svida och göra ont. Ofta är det helt ofarligt, men det gäller att vara uppmärksam.

En urolog kan göra en individuell utredning av patientens obehag och även hjälpa män med prostatabesvär som är den vanligaste cancerformen i Sverige i dag.

Sök hjälp om du har feber och ont i magen, underlivet eller ryggslutet. Eller om du har svårt att kissa, eller tömmer blåsan lite och ofta.

Gör en undersökning

Låt en specialist undersöka dina problem, framför allt om du har feber och har haft besvär under en längre tid. Har du blod i urinen, besvär att kissa, förhudsproblem eller om du misstänker att du har prostataproblem? Då är det läge att söka hjälp.

Det finns flera sätt att undvika att få urinvägsinfektion. Det är, till exempel, viktigt att tömma blåsan helt när man går på toaletten, annars kan det bildas bakterier som sprider sig till prostatan. En undersökning med ultraljud kan se om det finns urin kvar i blåsan. Och en röntgenundersökning för att se hur njurarna mår. Cystoskopi är en undersökning där läkaren undersöker urinröret, prostatan och urinblåsan.