Bota förkylningen

Ibland är lösningen på problemen enkla och finns rakt framför näsan. Hygienen är viktig, att använda munskydd i förkylningstider kan verka extremt, men det indikerar ändå hur lätt det är att inte bara smittas av viruset, utan också sprida sina förkylningsbaciller vidare.

Rena kroppen

För att förebygga smitta eller undvika att sprida den vidare – tvätta händerna lite oftare och rensa näsgångarna med koksalt upplöst i ljummet vatten. Koksaltlösningen ska ha samma salthalt som kroppen (tänk på sältan i dina tårar) så irriterar vattnet mindre när du drar in det i näsan. Rensning av näsans slemhinnor på detta sätt avlägsnar även dammpartiklar och pollen om det nu är den tiden på året, och förstärker på så vis ditt allmäntillstånd. Studier har faktiskt visat att den som regelbundet sköljer näsan med saltlösning har bättre skydd mot virus, skriver Aftonbladet Hälsa.Har du hosta och en ömmande hals kan en oral lösning Bisolvon fungera dubbelverkande och både lösa upp slemmet och lindra. För barn över tolv år finns Bisolvon även i tablettform.

Prova en huskur

För att förebygga sjukdomen, varför inte prova en gammal huskur? Värm upp lite rent vatten till en kopp och tillsätt lite honung, en pressad vitlöksklyfta och lite riven färsk ingefära och låt det dra i fem minuter. Om du har lite rethosta kan du lägga till lite timjan i koppen också.Om förkylningen redan brutit ut kan du också ta ett ångbad med lite eukalyptusblad och eventuellt andra örter i det uppvärmda vattnet som du häller i ett handfat. Sen lutar du dig över med en lätt handduk över huvudet, det blir en slags bastu för ansiktet och vattenångorna du andas in värmer upp andningsvägarna och örten underlättar andningen. Detta kan vara en lämplig kur innan du lägger dig att vila eller sova. Glöm inte att dricka lite extra då kroppen behöver lite hjälp att rensa ut det oönskade.