Ställ din kropp tillrätta

En del av vardagen består av aktiviteter som att röra på sig och att träna. All form av rörelse som du utsätter din kropp för är bra. Fysisk aktivitet bidrar till att du mår bättre i din kropp och du blir pigg. Dessutom främjar det ett bra minne och du sover bättre när din kropp fått röra på sig.

En vuxen person rekommenderas att röra på sig under minst två och en halv timma per vecka. Du bör då utföra aktiviteter som är måttligt ansträngande för kroppen och det kan till exempel handla om promenader i rask fart, arbete i trädgården eller friluftsliv. Denna form av aktivitet minskar också risken för sjukdomar.

När du har tränat för hårt

Vissa tränar väldigt aktivt och många pass i veckan. Ibland kan det vara så att träningen blir alltför regelbunden och du pressar din kropp till max alldeles för ofta. Det är då risken för skador uppkommer. Oftast hinner inte kroppen att återhämta sig mellan varje träningspass eller så belastar du den på fel sätt. Hitta din hjälp online om det är så att du behöver finna en sjukgymnast som kan ta hand om din trasiga kropp. När du har skadat dig är det viktigt att du vilar och avstår från träning tills att du mår bättre.