Bra tankar på vägen till hälsa

Att få bättre vanor känns jobbigt och svårt. Men det finns flera vägar att gå och man ska inte ge upp bara för att en väg inte fungerade. Här kan du läsa om några påstående som vi tycker håller i vått och torrt. De är värda att kom ihåg när man ska tacklas fram mot ett hälsosammare liv.

En sak i taget

Fokusera hellre på en dålig vana åt gången än att försöka bryta allt på en gång. Hjärnan gillar rutiner och kommer bara arbeta hårdare för att få dig att misslyckas om du ändrar hela ditt liv över natten.Vänj dig vid tanken på att förändring är ett långt projekt och börja med något lite mindre innan du satsar på de riktigt stora problemen i vardagen.Först kan man sätta som mål att dricka lite mer vatten varje dag. Efter en månad som har det blivit en naturlig del av vardagen och då är det lättare att påbörja nästa projekt utan att tappa det första.

Sluta röka

Vi har redan talat om rökning men det tåls att upprepas. En av de viktigaste vanorna att bryta är mot farliga beroenden och där är den vanligaste rökningen. Det går att göra enklare genom att byta ut cigaretterna mot en elektronisk cigarett.Du kan därmed sakta avvänja dig från nikotin utan att behöva dra in fler farliga ämnen. Och e-ciggen kan du använda inomhus och runt ickerökare eftersom den luktar ingenting och röken är helt ofarlig.När du slutar röka kommer hela kroppen att bli som förbytt. Vissa saker märker man aldrig av fysiskt sett såsom att man halverar sin risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men du kommer att se hur hyn blir friskare, din andedräkt blir bättre och konditionen är lättare att träna upp.

Förvänta dig misslyckanden

Det går inte att bli en helt ny, hälsosam person över natten. du kommer att falla dit igen. En dag kommer du vara för trött för att gå på gymmet, kanske är du för trött i en hel vecka. Och det är bara så många gånger man kan tacka nej till en kaka eller hamburgare innan man slutligen ger med sig.Var beredd på detta och tappa inte modet bara för att du faller dit en gång eller flera. En hamburgare spelar ingen roll i det stora loppet och att missa gymmet i en vecka kommer inte att lägga tio kilo extra på vågen. Ens humör, energi och självdisciplin fluktuerar hela tiden och det är helt normalt.Om du är beredd på att det inte är en lätt resa så kommer resan att bli lättare!