God och hälsosam mat

Många är vi nog som känner att vi har ett par eller några kilo för mycket som vi gärna skulle vilja bli av med. En del funderar kanske på att prova på någon av alla de dieter som finns, men tvekar eftersom det verkar så jobbigt.Dessutom verkar ju den mat man ska äta inte särskilt god. Ingenting kunde vara mer fel då det finns väldigt mycket mat som är både god och samtidigt hälsosam. Här nedan följer några tips på bra mat som är både mumsig och nyttig.

Satsa på frukten och grönsakerna

Ett bra tips för att äta mer nyttigt är att äta mycket frukt och grönt och lite mindre av annat och framför allt då kött. Många ser troligtvis kött som en huvudingrediens i måltiden och grönsakerna som ett tillbehör. Tänk istället tvärtom och låt grönsakerna utgöra en större del av tallriken. Ett tips är att också försöka pröva nya grönsaker som man kanske inte ätit så mycket innan. Framför allt gröna bladgrönsaker, som broccoli och spenat är både nyttiga och goda och fungerar till många olika rätter. Speciellt passar de bra i olika former av grytor.

Våga prova vegetariskt

Ett enkelt sätt att äta mer nyttigt är att äta mer vegetariska alternativ eftersom det i huvudsak är de animaliska produkterna som orsakar de där extra kilona. Genom att äta mer av linser, bönor, ärtor och olika former av sojaprodukter blir det betydligt lättare att förlora de där extra kilona. Speciellt olika former av sojaprodukter är bra för den som kanske är lite skeptisk till vegomat då dessa i mångt och mycket påminner om ”vanlig” mat. Ett tips kan vara att prova exempelvis sojabullar, sojabiffar eller sojafärs. Vet man inte om att det är soja istället för kött är det svårt att känna någon skillnad.