Hälsa och kosttillskott

Kosttillskott är säker något majoriteten har hört talas om idag. Det finns att hitta i många olika butiker under mängder av olika namn. Men innan man ger sig ut och köper allt man hört så mycket positivt om är det bra att veta exakt vad kosttillskott är och vad det gör.

Kosttillskott är en koncentrerad form av vitaminer eller mineraler, men även saker som essentiella fettsyror, fiber och växtextrakt kan säljas under titeln kosttillskott. Man hittar dem ofta i formen av ampuller, tabletter, pulver eller vätska. De används huvudsakligen för att se till att man får i sig det dagliga rekommenderade intaget av vitaminer och mineraler så inte kroppen lider brist på något av dessa.

En grundregel som Livsmedelsverket har är att för de allra flesta räcker det faktiskt med den vanliga kosten för att tillfredsställa kroppens behov av både vitaminer och mineraler. Detta är ofta fallet även om man inte äter en perfekt balanserad kost. När kosttillskott kommer in som ett bra komplement till kosten är vid matallergier eller sjukdomar som förhindrar personer från att äta vissa livsmedelsgrupper. Det kan även vara fallet om man själv valt att äta vegetarisk eller vegansk kost. Ett belysande fall att ta upp är om D-vitamin. Detta är något våra kroppar kan bilda när vi kommer i kontakt med direkt solljus. För oss här i Sverige är detta inte alltid något vi gör tillräckligt under vintern, vilket då kan leda till D-vitaminbrist.

Den stora lösningen på detta har varit att sälja D-vitaminberikad mat. Mjölk är en bra exempel på detta, men det går inte att bara förlita sig på mjölk som D-vitaminberikad livsmedel för att tillfredsställa behovet då man skulle behöva dricka nästan tre liter varje dag. Äter man till exempel en vegansk kost går man ofta miste om en hel del vad gäller just D-vitaminberikade livsmedel. Alternativet är då tillgängligt att genom en butik som Greatlife köpa D-vitamin i koncentrerad form. Tänk dock på att kosttillskott ofta kommer i mycket mer koncentrerade former än vi får i oss normalt sett och det är mycket viktigt att följa doseringsrekommendationerna.

Att få ett överskott och av vitaminer och mineraler kan ofta vara lika illa och ibland värre än att lida brist på dem. Personer som lider av en eller annan form av matallergi kan också få i sig för lite av en eller flera viktiga vitaminer eller mineraler. Det är inte omedelbart tydligt exakt vilka kosttillskott du kan behöva ta, men det finns en hel del bra information online om vad du bör tänka på om du inte kan äta vissa livsmedel. Du kan också ta kontakt med en dietist för att få hjälp med att sätta upp en balanserad kost som bäst täcker de ämnen du har svårt att få i dig. Se bara till att det är en legitimerad dietist du kontaktar. Detta är en yrkesskyddad titel som kräver en universitetsutbildning för att kunna få.