Hitta motivationen

För att kunna börja träna och även fortsätta när det känns kämpigt krävs det att du har något som motiverar dig. Det finns olika orsaker till att vi börjar träna, men nästan alltid beror det på att vi vill förbättra hälsan och sitt utseende.De som tränar för att kunna tävla professionellt är endast ett fåtal. Likaså går det att dela upp motivationen i inre och yttre. Du kan läsa mer om det längre ner.

Yttre motivation

Den yttre motivationen är inte lika effektiv som den inre. Det är den yttre motivationen som till exempel får dig att avge ett nyårslöfte om att börja träna för att du borde gå ner i vikt eller för att någon annan tycker att du är klen. Belöningen består av att du kommer att se snyggare ut, bli starkare och komma i snyggare kläder.  En del av den yttre motivationen kan också vara något så enkelt som nya träningskläder. Allt eftersom kroppen förändras vill man visa upp den mer och i nya kläder som man känner sig snygg i blir det ännu roligare. Det kan tyckas vara tillräckligt och om du har en stark självdisciplin kommer du långt med yttre motivation, men det är viktigt att du också har en inre motivation.

Inre motivation

När du har en inre motivation är det inte bara målet med träningen som är viktigt utan du tränar också för att du tycker om det. När den inre motivationen är riktigt stark längtar du efter att få gå till gymmet eller att ge dig ut och springa. Då genomför du träningen för att den får dig att må bra och ger dig tillfredsställelse. Den yttre motivationen krävs för att du ska börja träna, men sedan är det bra om du även får den inre.Om det tar tid innan den dyker upp kan det vara en bra idé att tänka igenom hur du ser på träningen. Det finns många tränings- och psykologsajter där du kan läsa mer om motivation. Mer om just inre- och yttre motivation kan du läsa på sajten Cykla.se.