Välj rätt sko till sommarlöpningen

Det finns många faktorer som spelar in när du ska välja rätt sko. En löparsko med hög kvalitet är konstruerad med en mängd egenskaper för att den ska vara så bra som möjligt för dig.Här är några av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du väljer nya skor.

Storlek

Din storlek känner du säkert väl till, men köp inte för trånga löparskor. Tänk på att ta till 5-10 millimeter då foten sväller medan du springer, framförallt när du är ute på längre sträckor.

Löpsteg

Motionärer och nybörjare har ofta en sämre teknik och behöver mer stabila, förlåtande och stötdämpande skor, medan erfarna löpare gärna vill ha en lättare sko, vilket ger sämre dämpning.

Pronation

I regel lutar din fot lite inåt för att lindra stöten när den träffar marken, så kallad pronation. Löpsteget är högst individuellt: en del av oss har kraftig pronation andra har en lättare. Vissa lägger istället belastningen på utsidan av foten, så kalld underpronation eller supination.Hur vet jag om jag pronerar eller supinerar? Titta på din gamla sko och se vilken sida som är mest sliten. Har du kraftig pronation behöver du en extra uppbyggnad på insidan av sulan. Är skon mer jämnt sliten eller mer på utsidan har du antagligen en neutral fot och kan välja en neutral sko.

Form

Vissa av oss har breda fötter, andra smala. Vissa har plattfot, andra hög vrist. Tillverkarna har i regel olika modeller som är anpassade just för de här skillnaderna. Det är därför viktigt att du inte tar första bästa sko, även om det är ett känt märke, utan noga provar igenom flera modeller och gärna rådfrågar butikspersonalen innan du gör ditt val.